Przepis i sposób przygotowania na: Krem z kukurydzy, DS XX odc. 12
Zupa na każdą porę roku, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Kremowa, pożywna zupa krem z kukurydzy z puszki, zabielana mlekiem i śmietanką. Ma piękny kolor dzięki kurkumie i wyjątkowy smak, dzięki rozgrzewającym przyprawom - imbirowi i gałce. Możesz zrobić wersję mięsną ze smażonymi plastrami wyrazistej kiełbasy chorizo lub wersję wegetariańską - posypujesz wówczas zupę szczypiorkiem.
Zupa krem z kukurydzy, krok po kroku:
Siekamy cebulę i czosnek na drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Krótko podsmażamy na średnim ogniu. Wrzucamy odsączoną kukurydzę i mieszamy. Przyprawiamy imbirem mielonym. Wlewamy część mleka oraz dodajemy śmietankę 30%. Przyprawiamy pieprzem białym mielonym i solą morską do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.
Blendujemy zupę na gładki krem. Przyprawiamy kurkumą i mieszamy rózgą aby uzyskać jednolity kolor. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy gałkę muszkatołową całą i dodajemy do zupy. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy mleko i śmietanki 30%. Jeśli zupa jest zbyt rzadka dodajemy więcej kukurydzy i blendujemy. (W razie potrzeby można przetrzeć zupę przez sitko, aby uzyskać gładki krem).
Chorizo kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do wersji mięsnej.
Do wersji wegetariańskiej dodajemy posiekany szczypiorek.