Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna zupa z cukinii i szpinaku, DS XIX odc. 21
Zaskocz domowników lub gości przepyszną, bardzo aromatyczną zupą warzywną. To wyjątkowe połączenie smaków stworzą: biała część pora, cukinia, świeży szpinak oraz orientalne przyprawy: kmin rzymski i kurkuma PRYMAT. Zupę podawaj z chrupiącymi chipsami z pietruszki i grzankami z ciabatty, odpowiednio doprawionymi ziołami prowansalskimi. Mniam!
Sposób przygotowania:
Warzywa (ziemniak, cukinia, por) kroimy na podobnej wielkości kawałki, aby równo się ugotowały.
W garnku na średniej temperaturze roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i krótko podsmażamy. Przyprawiamy kminem rzymskim PRYMAT i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion warzywny i powoli gotujemy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawiamy solą. Chwilkę gotujemy i całość doprawiamy kurkumą PRYMAT.
Kiedy warzywa będą już ugotowane do zupy wlewamy śmietankę. Wrzucamy szpinak, ale nie gotujemy długo gdyż szpinak ściemnieje.
Pietruszkę kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy na blaszce i skrapiamy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika, funkcja termoobieg, temperatura 180 stopni. Pieczemy ok 6 minut, aż chipsy będą chrupiące.
Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) grillujemy ciabatty na grzanki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi PRYMAT.
Zupę nalewamy do miski, dekorujemy chipsami z pietruszki i chrupiącymi grzankami.