Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna zupa z cukinii i szpinaku, DS XIX odc. 21

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zobacz jak przygotować aromatyczną zupę z cukinii, pora i szpinaku. Podane z grzankami i chipsami z pietruszki danie to prawdziwa poezja smaku!

Składniki:

por (biała część) 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
ziemniak 1 sztuka
szpinak świeży 200 gramów
pietruszka 1 sztuka
bulion warzywny 250 mililitrów
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
śmietanka 30% 100 mililitrów
ciabatta 2 sztuki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna zupa z cukinii i szpinaku, DS XIX odc. 21

Zaskocz domowników lub gości przepyszną, bardzo aromatyczną zupą warzywną. To wyjątkowe połączenie smaków stworzą: biała część pora, cukinia, świeży szpinak oraz orientalne przyprawy: kmin rzymski i kurkuma PRYMAT. Zupę podawaj z chrupiącymi chipsami z pietruszki i grzankami z ciabatty, odpowiednio doprawionymi ziołami prowansalskimi. Mniam! 

Sposób przygotowania:

1

Warzywa (ziemniak, cukinia, por) kroimy na podobnej wielkości kawałki, aby równo się ugotowały.

W garnku na średniej temperaturze roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i krótko podsmażamy. Przyprawiamy kminem rzymskim PRYMAT i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion warzywny i powoli gotujemy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawiamy solą. Chwilkę gotujemy i całość doprawiamy kurkumą PRYMAT.

Kiedy warzywa będą już ugotowane do zupy wlewamy śmietankę. Wrzucamy szpinak, ale nie gotujemy długo gdyż szpinak ściemnieje. 

2

Pietruszkę kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy na blaszce i skrapiamy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika, funkcja termoobieg, temperatura 180 stopni. Pieczemy ok 6 minut, aż chipsy będą chrupiące. 

3

Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) grillujemy ciabatty na grzanki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi PRYMAT.

Zupę nalewamy do miski, dekorujemy chipsami z pietruszki i chrupiącymi grzankami.

Smakowała Ci aromatyczna zupa z cukinii i szpinaku? Wypróbuj także inne przepisy na zupy z programu Doradca Smaku! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak