Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pszenicą, soczewicą i kaszą jaglaną

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 duze szt
marchew 2 szt
seler kawalek
pszenica 75 g
kasza jaglana 2 lyzki
soczewica czerwona 3 lyzki
cebula 1 szt
masło 2 lyzki
natka pietruszki 1 maly peczek
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pszenicą, soczewicą i kaszą jaglaną

Kroki postępowania

1
Pszenicę przepłukać na sitku i namoczyć na noc. Na drugi dzień postawić na gazie i gotować do miękkości.
Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować.
Krok 1 - Zupa z pszenicą, soczewicą i kaszą jaglaną foto
2

Po 5 minutach dodać czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu do miękkości.
Krok 2 - Zupa z pszenicą, soczewicą i kaszą jaglaną foto
3

Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Wrzucić do zupy.
Krok 3 - Zupa z pszenicą, soczewicą i kaszą jaglaną foto
4

Pod koniec gotowania zupy dodać miękką pszenicę (razem z wodą w której się gotowała).
Krok 4 - Zupa z pszenicą, soczewicą i kaszą jaglaną foto
5

Doprawić solą i pieprzem do smaku, zakręcić gaz i wsypać posiekaną natkę. Rozlać porcje zupy na talerze i posypać dodatkową porcją natki (lub koperku)
Krok 5 - Zupa z pszenicą, soczewicą i kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 03.09.2014 15:30
jaka pyszna zupka mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak