Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z prawdziwków

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prawdziwki czy borowiki szlachetne ? Bierzemy w ciemno i te, i tamte. To dla nas król grzybów leśnych. Innymi też nie gardzimy, bowiem też są pyszne. Preferujemy marynowane, suszone, ostatnio w sosie śmietanowym. Tym razem wykorzystaliśmy do przyrządzenia zupy.

Składniki:

Składniki:

prawdziwki 500 gramów
cebula 1 sztuka
Ziele angielskie całe XXL 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziemniak 4 sztuki
śmietanka 30% 250 mililitrów
mąka 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z prawdziwków

Grzyby oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dość grube plastry. Zalałem zimną wodą, dodałem przekrojoną na pół cebulę, listki laurowe , ziele angielskie, zagotowałem. Odstawiłem, usunąłem przyprawy i cebulę. Wodę z gotowania zachowałem.

Następnego dnia ponownie zagotowałem w wodzie z gotowania prawdziwków, dodałem ugotowane wcześniej pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadziłem do wrzenia, zagęściłem rozmieszaną w śmietanie mąką. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak