Zupa z porów

Zupa z porów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    30 dag
  • ziemniak

    50 dag
  • mleko

    2 szklanki
  • masło

    3 dag
  • sól

    - -
  • estragon

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa z porów

Białe części porów umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Pory przysmażyć na 1 łyżce masła, dodać do ziemniaków, wlać 3 szklanki wody, dodać do smaku przyprawę KUCHAREK i gotować 30 min. Następnie lekko przestudzić i przetrzeć lub zmiksować. Wlać mleko, dodać czosnek, estragon, resztę masła, doprawić soli pieprzem, podgrzać. Podawać z groszkiem ptysiowym lub małymi grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

[email protected] 29.01.2012 03:10
lubie pora
jolita 10.06.2011 14:58
mniam
Adamorek 02.06.2011 12:21
lubię
kriso 10.05.2011 05:48
dobra zupka
szajba2 14.01.2011 14:56
pora na zupę z porów
Babciagramolka 21.12.2010 09:08
Krem z pora robię ale bez czosnku - por jest tak delikatny że moim zdaniem szkoda psuc ten smak.
Barbara55 27.08.2010 16:34
jakoś pory do zupy mi nie pasują
zoha1234567890
zoha1234567890 28.06.2010 08:07
nie jadlam, nie jadlam pewnie dobra.
MAŁGORZATA108 20.05.2010 13:19
Moja znajoma ma zalecaną taką zupę po operacji, tylko jeszcze bez przypraw.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat