Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z młodej kapusty z rabarbarem
Kroki postępowania
Ziemniaki i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por umyć, przekroić na 4 i pokroić w paseczki. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować.
Kapustę oczyścić, poszatkować. Wrzucić do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Rabarbar obrać, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do zupy i gotować jeszcze 5 minut.
Zupę doprawić solą, pieprzem biały, wlać śmietankę zagotować. Koperek opłukać, posiekać. Wrzucić do zupy i zamieszać (część koperku odłożyłam do dekoracji).
Gorącą zupę rozlać do talerzy, posypać koperkiem i podawać