ZUPA Z MAŚLAKÓW I KUREK

ZUPA Z MAŚLAKÓW I KUREK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    350 gram(maślaki)
  • kurki

    150 gram
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • śmietana 30%

    150 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 szt
  • Owoc jałowca cały Prymat

    2 szt
  • chili

    1/4 łyżeczki(płatki)
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ZUPA Z MAŚLAKÓW I KUREK

Kroki postępowania

Krok 1 - ZUPA Z MAŚLAKÓW I KUREK foto
Maślaki oczyszczamy,obieramy ze skórki szybko płuczemy pod bieżącą wodą na sicie i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2 - ZUPA Z MAŚLAKÓW I KUREK foto
Kurki również oczyszczamy te mniejsze pozostawiamy w całości a większe kroimy na pół i podsmażamy na łyżce klarowanego masła na patelni pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek.
Krok 3 - ZUPA Z MAŚLAKÓW I KUREK foto
Na innej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę na drugiej łyżce klarowanego masła i dodajemy maślaki dusimy całość aż sok z grzybów odparuje.Wtedy dodajemy kurki podsmażone z czosnkiem i całość smażymy jeszcze przez minutę.
Krok 4 - ZUPA Z MAŚLAKÓW I KUREK foto
Do garnka wlewamy bulion warzywny dodajemy liść laurowy,jałowiec i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.Teraz do gotującego się bulionu z przyprawami dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy całość przez 20 minut.
Krok 5 - ZUPA Z MAŚLAKÓW I KUREK foto
Na końcu gotowania dodajemy słodką śmietanę a następnie doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem,płatkami chili oraz solą i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

miodunka 19.03.2015 19:25
uwielbiam grzyby, zupka marzenie!!
Bernadeta1 18.03.2015 20:29
ciekawa zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat