Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z małżami i mleczkiem kokosowym
Na patelni na oliwie podsmażyć delikatnie cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.
Do garnka z drugą połową małży z winem dolać 4 szklanki wody, zagotować i przełożyć cebulkę z czosnkiem razem z oliwą, posolić solą morską, dodać curry i papryczkę chilli pokrojoną w krążki (bez pestek). Garnka już nie przykrywać i zostawić na średnim ogniu niech sobie bulka. Po około 20 min dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i startą na grubych oczkach marchewkę. Zostawić na około 30min po czym dodać cukier, pieprz, wycisnąć pół cytrynki, pokrojony w kostkę filet z soli i mleczka kokosowe. Po 15 min łyżką cedzakową powybierać muszle i powyciągać z nich mięso, wrzucić je z powrotem do zupy (zostawić parę muszli do dekoracji).