Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kulkami wołowymi, warzywami i kurkami
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Warzywa średniej wielkości: marchewki, pietruszkę, pora (białą część) – kroimy w plasterki. Ziemniaki, pół selera, pól cebuli - kroimy w drobną kostkę.
2. Z mielonej wołowiny formujemy 30 małych kulek.
3. Szczypiorek drobno siekamy.
4. Kurki oczyszczamy i płuczemy, większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.
5. Cebulkę wraz z kurkami smażymy na maśle na małym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy 3 litry bulionu z kostek rosół z kury Kucharek. Warzywa oprócz cebuli podsmażamy na oleju, tak aby zmiękły, doprawiamy lekko solą i przekładamy do garnka z bulionem – następnie je gotujemy.
6. Na patelni podsmażamy kurki z cebulką, doprawiamy je solą i pieprzem. Gdy kurki i cebula zmiękną - wrzucamy je wraz z sosem do garnka z warzywami i bulionem.
7. Na patelni podsmażamy kulki mięsne, doprawiamy je małą ilością ostrej papryki, podsmażone wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy 150 ml śmietany 18%.
8. Zupkę podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.