Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z krewetek i kapusty pekińskiej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki duże 200 g
kapusta pekińska 1 sz (mała)
marchewki 2 szt
por (biała część)
szalotka
masło 1 łyżeczka
bulion 1 l (krewetkowy)
trawa cytrynowa 1 szt
ryż jaśminowy 4 łyżki
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z krewetek i kapusty pekińskiej

Marchew kroimy w słupki ,szalotkę siekamy ,pora w piórka. Podsmażamy na łyżeczce masła ,dodajemy krewetki (wcześniej na sitku zalewamy ciepłą wodą ,by rozmrozić) i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową i posiekaną kapustę. Zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i wrzucamy ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu (ok. 20 min) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 11.04.2015 10:13
z pewnością b.smaczna zupa
norweska20 10.04.2015 16:27
takiej zupki jeszcze nie jadłam ...apetycznie wygląda
Ania321 10.04.2015 15:53
ciekawy przepis :)
aginaa 10.04.2015 13:55
wygląda wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak