odc. 42 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety z dorady

    400 g
  • ziemniaki

    2 szt.
  • cytryna

    1/2 szt.
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • szalotka

    2 szt.
  • masło

    50 g
  • oliwa

  • Musztarda delikatesowa Prymat

Do smaku

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
Z filetów z dorady zdejmujemy skórę. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Przygotowana rybę i ziemniaki osuszamy ze zbędnej wody za pomocą ściereczki lub papierowego ręcznika. W rondelku rozgrzewamy odrobinę masła. Filety smarujemy z jednej strony stopionym masłem i przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
Następnie smarujemy z tej samej strony delikatnie musztardą delikatesową i przyklejamy do ryby plasterki ziemniaków. Na koniec ziemniaki smarujemy stopionym masłem. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 4-5 minut do lodówki.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
Przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w piórka i podsmażamy na pozostałym maśle. Po chwili dolewamy wino i redukujemy je do połowy. Dodajemy łyżkę musztardy.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
W międzyczasie na oliwie smażymy rybę kładąc ją ziemniakami do dołu. Smażymy na mocnym ogniu przez ok. 4-5 minut, przyprawiając od góry solą i pieprzem cytrynowym. Następnie odwracamy rybę, tak, aby ziemniaki nie odkleiły się i smażymy z drugiej strony.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
Pod koniec przygotowywania sosu dodajemy łyżkę masła, doprawiamy pieprzem kolorowym i dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy danie na stół kładąc rybę na kilku łyżkach sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 07.04.2015 22:43
dorada - muszę się z nią zaprzyjaźnić kulinarnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat