Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami

odc. 42 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety z dorady

    400 g
  • ziemniaki

    2 szt.
  • cytryna

    1/2 szt.
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • szalotka

    2 szt.
  • masło

    50 g
  • oliwa

  • Musztarda delikatesowa Prymat

Do smaku

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
Z filetów z dorady zdejmujemy skórę. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Przygotowana rybę i ziemniaki osuszamy ze zbędnej wody za pomocą ściereczki lub papierowego ręcznika. W rondelku rozgrzewamy odrobinę masła. Filety smarujemy z jednej strony stopionym masłem i przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
Następnie smarujemy z tej samej strony delikatnie musztardą delikatesową i przyklejamy do ryby plasterki ziemniaków. Na koniec ziemniaki smarujemy stopionym masłem. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 4-5 minut do lodówki.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
Przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w piórka i podsmażamy na pozostałym maśle. Po chwili dolewamy wino i redukujemy je do połowy. Dodajemy łyżkę musztardy.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
W międzyczasie na oliwie smażymy rybę kładąc ją ziemniakami do dołu. Smażymy na mocnym ogniu przez ok. 4-5 minut, przyprawiając od góry solą i pieprzem cytrynowym. Następnie odwracamy rybę, tak, aby ziemniaki nie odkleiły się i smażymy z drugiej strony.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
Pod koniec przygotowywania sosu dodajemy łyżkę masła, doprawiamy pieprzem kolorowym i dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy danie na stół kładąc rybę na kilku łyżkach sosu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

norweska20 07.04.2015 22:43
dorada - muszę się z nią zaprzyjaźnić kulinarnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat