Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z kapusty pekińskiej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szponder wołowy 300-400 g
imbir 2 cm
ząbek czosnku 1 szt
grzyby suszone 1 szt
liście limonki kaffir 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
pietruszka 1 szt
marchew 1 duża
seler korzeniowy 1 mały
pieczarki 100 g
por (biała część) 1 szt
papryka czerwona 1 szt
kapusta pekińska 1/2 szt (małej)
makaron ryżowy 70 g (świderki)
kozieradka
szczypiorek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kapusty pekińskiej


Szponder myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy obrany imbir, ząbek czosnku, kapelusz suszonego podgrzybka, liście kaffiru, ziele angielskie, liść laurowy, opaloną pietruszkę i łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2 godzin. Wywar przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka.
Mięso ze szpondra kroimy na kawałki.

Marchew i seler kroimy w julenkę, pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente.

Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej 5-7 min, po czym wrzucamy makaron. Całość podgrzewamy na małym ogniu do miękkości makaronu.

Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 18.08.2016 23:56
bardzo smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak