Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z kalarepą i pieczonym kurczakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepka młoda 1 szt duża
ziemniaki 3 szt średniej wielkości
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
masło 1 łyżka
Kurczak pieczony 200-250 g
wrzątek 1,5 l
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
prawdziwki 2 szt suszone kapelusze
śmietana 18 proc 2-3 łyżki (słodka)
koper świeży
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kalarepą i pieczonym kurczakiem

Kalarepę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Warzywa smażymy na rozgrzanym maśle, dodajemy kawałki mięsa, chwilę razem smażymy, zalewamy wrzątkiem.
Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ¼ łyżeczki soli, grzyby i gotujemy przez 15 min.
Kapelusze wyławiamy, kroimy w paski, ponownie wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw.
Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, rozprowadzamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak