Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

zupa z gęsi z borowikami

Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

gęsina
1 kg
cebula
2 szt
marchewka
1 szt
pietruszka
1 szt
seler
1/2 szt
sok z cytryny
1 szt
masło
2 łyżki
śmietana gęsta
1,5 szklanki
sól
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
koperek posiekany
2 łyżki
borowiki
6 szt
kasza
1 szklanka
jabłko winne
3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z gęsi z borowikami

Grzyby suszone myjemy zalewamy niewielką ilością wody przegotowanej i odstawiamy na 2 godziny,następnie gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły.Marchewkę pietruszkę seler i cebulę obieramy myjemy i razem z umytym mięsem gotujemy na małym ogniu 30 min,dodajemy obrane pozbawione gniazd nasiennych jabłka i gotujemy dalsze 30 min,przecedzamy i łączymy z grzybami razem z wywarem,wlewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Z gęsiny np skrzydełka nogi szyja usuwamy kości i kroimy mięso w kostkę i dodajemy je do wywaru.Gotujemy 3 szklanki osolonej wody wrzucamy umytą kaszę i gotujemy na małym ogniu aż kasza zmięknie i wchłonie wode,ucieramy ją z masłem na jednolitą masę,stopniowo dodajemy śmietanę.Tak przygotowaną kaszę łączymy z wywarem mieszamy i podgrzewamy.Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 28.07.2011 08:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak