Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z fasolki borlotti z makaronem
2. Cebulę, łodygi selera i marchewkę pokrój w drobniutką kostkę, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy i podsmaż warzywa przez 10 minut często mieszając. W międzyczasie sparzone i obrane pomidory pokrój w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie i aromatyczne dodaj do garnka pomidory. Całość dobrze wymieszaj i duś przez 5 minut.
3. Do uduszonych warzyw wlej 500 ml gorącej wody, doprowadź całość do wrzenia, następnie dodaj odsączoną fasolkę, skórkę z parmezanu i związany nitką pęczek bazylii. Gotuj zupę pod przykryciem na małym ogniu przez 50 - 60 minut.
4. Po godzinie, gdy fasolka już będzie miękka wyjmij z zupy skórkę z sera i bazylię. Dodaj makaron, posól do smaku i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę podawaj natychmiast, posypaną startym parmezanem i świeżą bazylią.