Zupa z dorsza

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2,5 litra
  • śmietana 30%

    200 ml
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • sól

  • pieprz

  • filet z dorsza

    4 szt
  • mąka

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • tłuszcz do smażenia

  • bazylia

  • marchew

    4 średnie
  • pietruszka

    2 średnie
  • dorsz

    2,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z dorsza foto
Kręgosłupy i głowy ryb zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i na bardzo wolnym ogniu gotujemy 5-6 godzin, pół godziny przed końcem gotowania dodajemy obraną pitruszkę i marchewkę. Zupę przelewamy przez sito, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.
Krok 2 - Zupa z dorsza foto
Filety z dorsza kroimy na 2-3 kawałki, posypujemy kucharkiem, odstawiamy na godzinę, po czym panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy usmażone filety lekko ostygną, dzielimy je na mniejsze części, i układamy na talerzu, zalewamy gorącą zupą.
Krok 3 - Zupa z dorsza foto
Zupę posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 4 - Zupa z dorsza foto
Dekorujemy bazylią lub natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 07.12.2011 17:52
niestety nigdy nie próbowałem
Mati13 07.12.2011 17:52
niestety nigdy nie próbowałem
pacpaw 02.11.2011 20:30
zupa z dorsza nie jest wcale gorsza :o)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat