Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z czerwonej soczewicy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 1/2 szklanki
pomidor 600 gram
cebula 3 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
sól i pieprz
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
woda 1600 ML

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czerwonej soczewicy

1.
Pomidory delikatnie nacinamy w kilku miejscach i wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach wylewamy wodę i polewamy pomidory zimną wodą. Pomidory obieramy ze skóry
2.
Pomidory kroimy w kostkę
3.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i szklimy
4.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pomidory i przesmażamy ok 5 minut
5.
Marchew i pietruszkę myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce do warzyw i wrzucamy do garnka z cebulą i pomidorami
6.
Soczewicę wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i mieszamy
7.
Dodajemy przyprawy oraz koncentrat. Mieszamy. Gotujemy ok 30 minut od czasu do czasu mieszając

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.12.2015 14:39
przepyszne jedzonko podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak