Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z czerwonej soczewicy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 150 g
bulion 1-1.5 l
ziemniaki 2 sztuki
cebula 100 g
marchew 1 sztuka
pietruszka 1/2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżki
chili
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 2 sztuki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czerwonej soczewicy

Kroki postępowania

1
Soczewicę zalewam wrzątkiem, odstawiam na 30min. Zlewam wodę, płuczę ziarna do momentu, aż woda będzie przezroczysta a nie mętna. Ponownie zalewam wodą/bulionem.
Krok 1 - Zupa  z czerwonej soczewicy foto
2
Zagotowuję, dodaję przyprawy, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do soczewicy razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodaję koncentrat pomidorowy i chili.
Krok 2 - Zupa  z czerwonej soczewicy foto
3
Gotuję do miękkości ziemniaków (na małym ogniu ok. 30 min)
Krok 3 - Zupa  z czerwonej soczewicy foto
4
Podaję na gorąco! :)
Krok 4 - Zupa  z czerwonej soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 26.06.2014 22:57
Musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak