Zupa z czerwonej soczewicy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion

    1,5 litr
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • pieprz do smaku

  • sól do smaku

  • cukier

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • soczewica czerwona

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Soczewicę płuczemy, dodajemy do bulionu(z liściem laurowym i zielem angielskim) i gotujemy.
2. Po ok 10 minutach dodajemy do soczewicy pokrojone w kostkę warzywa(marchew, pietruszkę, kawałek selera, ziemniaki).
3. Gotujemy, aż warzywa i soczewica zmiękną.
4. Pod koniec dodajemy przyprawy i ok 2 łyżek koncentratu pomidorowego.

Podajemy z ciemnym pieczywem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 12.01.2015 19:55
zdrowa zupa
IwonaDD 20.01.2014 16:18
wspaniała zupka!
alaaa 02.12.2013 18:43
smacznie wygląda,
matesko 27.11.2013 10:29
też taką gotuję
Klausia 17.11.2013 20:04
kupiłam soczewicę i wreszcie wiem jak ją wykorzystać :D
Magda24 03.11.2013 20:37
smaczna i zdrowa zupa
Łucja 30.09.2013 23:05
pyszna zupka :D lubimy taką!
Habibi 30.09.2013 11:48
Bardzo lubię czerwoną soczewicę :) Zupka wygląda niezwykle zachęcająco i jest świetnym wyborem na tę chłodną aurę za oknem :)
Agata 30.09.2013 11:11
fajna zupa
Konczi 30.09.2013 10:23
super ta zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat