Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupa z czerwonej soczewicy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion

    1,5 litr
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • pieprz do smaku

  • sól do smaku

  • cukier

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • soczewica czerwona

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Soczewicę płuczemy, dodajemy do bulionu(z liściem laurowym i zielem angielskim) i gotujemy.
2. Po ok 10 minutach dodajemy do soczewicy pokrojone w kostkę warzywa(marchew, pietruszkę, kawałek selera, ziemniaki).
3. Gotujemy, aż warzywa i soczewica zmiękną.
4. Pod koniec dodajemy przyprawy i ok 2 łyżek koncentratu pomidorowego.

Podajemy z ciemnym pieczywem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

12.01.2015 19:55
zdrowa zupa

IwonaDD

20.01.2014 16:18
wspaniała zupka!

alaaa

02.12.2013 18:43
smacznie wygląda,

matesko

27.11.2013 10:29
też taką gotuję

Klausia

17.11.2013 20:04
kupiłam soczewicę i wreszcie wiem jak ją wykorzystać :D

Magda24

03.11.2013 20:37
smaczna i zdrowa zupa

Łucja

30.09.2013 23:05
pyszna zupka :D lubimy taką!

Habibi

30.09.2013 11:48
Bardzo lubię czerwoną soczewicę :) Zupka wygląda niezwykle zachęcająco i jest świetnym wyborem na tę chłodną aurę za oknem :)

Agata

30.09.2013 11:11
fajna zupa

Konczi

30.09.2013 10:23
super ta zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat