Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z czerwonej soczewicy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 2,5 l
cebula 1 spora
bułka paryska
sól
pieprz
boczek 10 chudy
olej sojowy 2 łyżki
soczewica czerwona 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czerwonej soczewicy

Czystą soczewicę wrzucić do bulionu i gotować na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę wytopić na patelni na chrupiące skwareczki, wyłożyć na talerzyk . Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną na drobniutko i wrzucić do garnka ,do gotujacej się soczewicy. Z bułki paryskiej zrobić grzaneczki zrumienione na oleju. Gdy soczewica się ugotuje (ok. pół godz.) zmiksować lekko blenderem wtedy zupa się zagęści a jeśli podczas gotowania zbyt dużo ubyło płynu dolać troszkę wody.Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą z osobno podanymi grzankami i skwareczkami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 21.09.2013 14:28
Taka zupka musi być pyszna
sylwia_mc 20.08.2013 16:02
Misia53 zaproś mnie na obiad, ta zupa wygląda tak apetycznie
cooleczka 03.01.2013 17:50
zdrowa i smaczna
jozefinach 28.11.2012 15:33
Zupa pięknie się prezentuje.
Kuchareczka2 28.11.2012 11:40
chcę taką zrobic
Motorek 24.11.2012 17:18
pycha
ben-ka 12.11.2012 13:39
Jak polecana przez MS,to warto sprawdzić jak smakuje,a pewnie pysznie!
Anna169Hosz 12.11.2012 10:08
Właśnie planowałam dziś na obiad soczewicową:)
kuklik 11.11.2012 21:56
smaczna
IZABELA29 10.11.2012 17:02
warto zrobić
olkaaa 10.11.2012 10:51
bardzo fajna
emeslive 08.11.2012 11:03
Pyszna i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesień. Przepis godny polecenia!
gosia561 07.11.2012 19:05
sycąca
Goya 07.11.2012 18:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak