Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z czarnego bzu i jabłek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czarny bez 30 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 0,3 szklanki
woda 5,5 szklanki
cukier do smaku
jabłka 50 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czarnego bzu i jabłek

Jabłka myjemy,kroimy /wraz z gniazdami nasiennymi/ na kawałki i gotujemy w 4 szklankach wody. gdy już się rozgotują całość przecieramy przez sito. Bardzo dojrzałe owoce czarnego bzu opłukujemy obieramy z szypułek, zalewamy 1 szklanką wody, rozgotowujemy, również przecieramy przez sito i dodajemy do przetartych jabłek. Jeśli przecier jest dla nas zbyt gęsty możemy dolać wody i zagotować. Zupę zaprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z 0,5 szklanki zimnej wody i słodzimy według uznania. Śmietanę możemy wlać bezpośrednio na talerze - jeśli zupę będziemy podawać na zimno lub możemy ją dodać do zupy w garnku - jeśli będziemy zupę podawać na gorąco. Zupę możemy podawać z grzankami lub herbatnikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak