Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z brukselką i makaronem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 500 g
wrzątek 2 l
seler naciowy 2 łodygi
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
koper świeży
śmietana słodka 2 łyżki
makaron 150-200 g (drobny)
olej rzepakowy 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z brukselką i makaronem

Brukselkę czyścimy, usuwamy brzydkie liście. Większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości.
Seler, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Kilka minut smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Zalewamy wrzątkiem, wrzucamy brukselkę, gotujemy do miękkości jarzyn. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Zabielamy śmietaną, zahartowaną wywarem.
Podajemy z drobnym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak