Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z brukselką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

brukselka 1\2 kg
ziemniaki 4 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 mały kor
seler kawałek
por (biała część) kawałek
ziele angielskie 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz

do zabielenia

mąka 1 łyzka
smietana 18% 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z brukselką

1. Brukselki umyć, ewentualnie obrać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Osolić, dodać pieprz, ziele, liść, jałowiec (oraz odrobinę cukru i mleka, by zniwelować zapach gotują.cej sie brukselki) Gdy zacznie sie gotować, dodać pokrojoną wkosteczkę marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Wrzucić składniki i doprowadzić do wrzenia. Po ok 20 minutach dorzucić do zupy obrane i pokrojone ziemniaki oraz pozostałe przyprawy: oregano, majeranek, lubczyk, bazylię i gotować jeszcze ok. 15 minut (aż ziemniaki będą miekkie). W małym garnuszku rozmieszać smietankę z mąką i zabielić zupę. Zagotować. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak