Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z boczniaków i kurek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Masa

boczniaki około 40 dkg
kurki leśne 15 dkg
cebula 2 sztuki
woda 2,5 litra
masło 3 łyżki
śmietana 2 łyżki

przyprawy

Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
ząbek czosnku marynowanego 2 sztuki
sos z marynaty czosnkowej 1 łyżeczka
listki melisy do dekoracji

Porada

Przyprawy to dowolność. Kto lubi ostrzejsze dania - doda więcej pieprzu.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z boczniaków i kurek

Boczniaki pokrój na dość drobne kawałki. Kurki opłucz, jeśli są większe - pokrój. Rozgrzej patelnię. Wrzuć masło. Przesmaż boczniaki i kurki.

W garnku zagotuj wodę z kostką bulionową. Wrzuć przesmażone grzyby.

Na patelni przesmaż pokrojoną drobno cebulę. Wrzuć do grzybów.

Gotuj około pół godziny. Dodaj przyprawy i posól do smaku.

Warto dodać czosnek marynowany i odrobinę sosu z marynaty czosnkowej.

Dodaj śmietanę lub inny zabielacz. Gotuj jeszcze około 10 minut.

Udekoruj listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.06.2014 08:48
ciekawa zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak