Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa warzywna z grzybami i soczewicą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
kalafior 200 g
ziemniaki 3 średniej wielkości
podgrzybki 4-5 szt
masło 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
passata pomidorowa 1/2 szklanki
Liść lubczyku suszony Prymat 1/2 łyżeczki
papryka czerwona 1/2 strąka
soczewica konserwowa 1 mała puszka
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z grzybami i soczewicą


Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa i grzyby dusimy na maśle przez 10 min, następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory i passatę. Wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku, lekko oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem (1,5 l). Po kwadransie dodajemy pokrojona paprykę, soczewicę wraz z zalewą, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki, możemy ją dodać pod koniec gotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak