Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z groszkiem i koperkiem
* rosól drobiowo-warzywny z poprzedniego dnia - 2l,
* marchewka - 3 sztuki,
* cebula - 1 sztuka,
* korzen pietruszki - 2 sztuki,
* seler naciowy - 1 lodyga,
* seler korzeniowy - nieduzy kawalek,
* groszek mrozony - 1,5 szklanki,
* por - 1 sredniej wielkosci
* czosnek - 2 zabki,
* koper suszony/swiezy - lyzka/2lyzki,
* lisc laurowy,
* sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cebule, korzen selera i czosnek pokroic w kosteczke. Pietruszke,pora, lodyge selera i marchewke w plastry badz pólplastry, groszek przeplukac. Z wierzchu rosolu zebrac tluszcz i wyrzucic. Rosól zagotowac, wrzucic cebule, marchewke, korzen selera i pietruszke. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodac lisc laurowy, lodyge selera, pora i groszek, gotowac przez ok 10 minut, wrzucic czosnek i koperek, zagotowac i doprawic do smaku.