Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowa z jajkiem i makaronem
W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek ( uważamy, by zbytnio się nie zrumienił, bo będzie gorzki). Dodajemy do niego szpinak. Smażymy aż się rozmrozi i odparuje wodę. Jeśli mamy szpinak liściasty, warto go teraz zmiksować. Drobny szpinak, taki jak w brykiecie, tego nie wymaga.
Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy do niego zawartość rondla ( szpinak z czosnkiem), a także makaron. Gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy makaron będzie już al dente (czyli półtwardy), dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podajemy w miseczkach, razem z połówkami jajek na twardo, posypaną parmezanem.