Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szpinakowa z jajkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 500 g
cebula biała 2 szt
śmietanka 12-procentowa 100 ml
jajko 4 szt
mąka pszenna 2 łyżki
masło klarowane 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowa z jajkiem

Szpinak ugotować w 1,5 litra osolonej wody. Odcedzić i zachować płyn. Jajka ugotować na twardo. Na łyżce masła klarowanego ze złocić cebule posiekane w drobna kostkę. oprószyć mąką i podsmażyć jeszcze chwilę. Dolać wodę z gotowania szpinaku. Gotować 5 minut. Szpinak zmiksować, pozostawiać kilka ugotowanych listków do dekoracji. Do cebuli dodać zmiksowany szpinak, śmietankę i przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i kleksem kwaśnej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 05.03.2014 19:10
Smaczna zupka ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak