zupa szparagowa z kurkami i koperkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    300 gram
  • wywar warzywny

    0,5 litra
  • kurki

    1 szklanka
  • cebula

    1 średnia
  • ziemniak

    1 duży
  • koperek

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • pieprz

    wg uznania
  • cukier

    1 łyżeczka
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
  • kurkuma mielona

    0,5 łyżeczki
  • jogurt

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi obrać, do zupy najlepiej używać dolne części. Pokroić.
Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do wywaru wrzucić ziemniaka i szparagi. Gotować max 10 minut razem z lubczykiem, kurkumą i pieprzem. Przetrzeć za pomocą blendera.
Cebulę obrać i rozdrobnić. Kurki obrać i opłukać.
Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, najlepiej klarowanym. Smażyć na złoty kolor z łyżeczka cukru. Dodać kurki , na mocnym ogniu smażyć aż puszczą wodę, dusić 1-2 minuty a następnie wrzucić do przetartej zupy.
Na końcu do zupy dodać posiekany koperek i jogurt grecki lub kwaśną śmietanę.
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 27.05.2014 08:52
pachnie z daleka
mirosława4 11.02.2014 17:04
prezentuje się wyśmienicie i zapewne tak smakuje :)
czekoladka_m 02.10.2013 18:30
Ale apetyczna, jeszcze nigdy nie robiłam zupy ze szparagów;)
Krystyna32 03.09.2013 17:40
pyszna zupka
olkaaa 05.07.2013 07:23
jeszcze takiej nie jadłam
Katarzyna59 11.06.2013 07:38
świetny przepis
ONY_za_kare 09.06.2013 17:24
coś pysznego!
jozefinach 09.06.2013 14:51
Poproszę na wynos. Zupa wygląda bardzo smakowicie.
Alex_M 08.06.2013 10:13
wspaniala zupka!
Wafelek2601 07.06.2013 23:03
Wygląda naprawdę pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat