Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    4 sztuki
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • marchew

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/4 sztuki
  • szczaw

    250 gramów
  • śmietana 18%

    200 gramów
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • seler nać

    2 łodygi
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • jaja na twardo

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy umyte i oczyszczone skrzydełka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie zbieramy szumowiny z mięsa. 

Obieramy pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i kroimy w kostkę. Miękkie skrzydełka wyjmujemy z wody, a do wywaru dodajemy pokrojone warzywa oraz liść lubczyku i seler.

Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy oczyszczony i pokrojony szczaw. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Do kubka przelewamy śmietanę i hartujemy ją z odrobiną zupy. Dokładnie mieszamy i dopiero wtedy wlewamy do zupy. Dodajemy mięso z obranych skrzydełek. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na talerz dajemy ugotowane jajko i zalewamy zupą. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 22.10.2015 17:43
wygląda pysznie
gusia1000 10.09.2015 17:27
Dobra zupa.
fotoviderek 03.09.2015 22:36
Moja ulubiona zupa z dzieciństwa :)
kasienka23 02.09.2015 18:15
bardzo lubię taką zupkę!
adelajda 02.09.2015 15:10
Pyszna zupka :))
Alex_M 02.09.2015 11:06
lubię szczawiówkę :)
ilka01 02.09.2015 09:54
super przepis
berys18 02.09.2015 09:30
wygląda pysznie
IKrakowianka 01.09.2015 22:17
rewelacyjna zupa
Gracer 01.09.2015 19:11
fajna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat