Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ta zupa ze świeżych liści szczawiu to kwintesencja sezonu letniego. Jest idealna na ciepłe dni i podana z jajkiem, ziemniakami i boczkiem może być pełnowartościowym, pysznym posiłkiem.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • szczaw

    1/2 kilograma
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • rosół z kury Kucharek

    2 litry
  • ziemniaki

    1/2 kilograma
  • boczek

    200 gramów
  • śmietana

    200 mililitrów
  • jajka

    4 sztuki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • masło klarowane

    2 łyżki

Do smaku:

  • przyprawa uniwersalna Kucharek

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć i posiekać szczaw. Obrać z łupin czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plastry. Obrać, ugotować  i ubić na masę ziemniaki.  Ugotować jajka na twardo. Boczek pokroić w kostkę. Posiekać szczypiorek.

Boczek usmażyć na chrupko na rozgrzanej patelni.

W dużym garnku na maśle usmażyć cebulę, czosnek, dodać posiekany szczaw i zalać gorącym rosołem.

Po kilku minutach dodać śmietanę i doprawić do smaku. 

Tak przygotowaną zupę podawać z jajkiem, ziemniakami z boczkiem i posypać szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat