Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ta zupa ze świeżych liści szczawiu to kwintesencja sezonu letniego. Jest idealna na ciepłe dni i podana z jajkiem, ziemniakami i boczkiem może być pełnowartościowym, pysznym posiłkiem.

 

Składniki:

Na zupę:

szczaw 1/2 kilograma
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
rosół z kury Kucharek 2 litry
ziemniaki 1/2 kilograma
boczek 200 gramów
śmietana 200 mililitrów
jajko 4 sztuki
szczypiorek 1 pęczek
masło klarowane 2 łyżki

Do smaku:

przyprawa uniwersalna Kucharek
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

Umyć i posiekać szczaw. Obrać z łupin czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plastry. Obrać, ugotować  i ubić na masę ziemniaki.  Ugotować jajka na twardo. Boczek pokroić w kostkę. Posiekać szczypiorek.

Boczek usmażyć na chrupko na rozgrzanej patelni.

W dużym garnku na maśle usmażyć cebulę, czosnek, dodać posiekany szczaw i zalać gorącym rosołem.

Po kilku minutach dodać śmietanę i doprawić do smaku. 

Tak przygotowaną zupę podawać z jajkiem, ziemniakami z boczkiem i posypać szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak