Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z jajkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serduszka drobiowe 1/2 kg
żołądki drobiowe 1/2 kg
marchew 2 duże
seler 1 mały
szczaw świeży 2 pęczki
Kucharek do smaku
ziemniaki młode 1 kg
natka pietruszki pęczek
koper świeży pęczek
śmietana kwaśna
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z jajkiem

Kroki postępowania

1
Serduszka i żołądki drobiowe umyć, oczyścić, zalać zimną wodą i ugotować wywar - odcedzić.
Do wywaru dodać pokrojoną w talarki marchew i utarty grubo seler. Doprawić kucharkiem.
Krok 1 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
2
W międzyczasie umyć, osączyć i drobno pokroić szczaw, natkę pietruszki i koperek.
Krok 2 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
3
Kiedy marchewka zmięknie dodać rozdrobnioną zieleninę i gotować na małym ogniu, aż szczaw zmieni kolor, a zupa nabierze kwaśnego smaku.
Do zupy można dodać drobno pokrojone podroby z wywaru.
Krok 3 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
4
Osobno ugotować drobniutkie młode zmiemniaczki i razem z wywarem połączyć z gotową zupą.
Dodać śmietanę, trochę pieprzu oraz pokrojone jajka na twardo.
Krok 4 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 19.06.2013 13:43
mniam pycha zupka ja już dawno nie jadłam szczawiowej,na łąkach szczawiu brak a jak jest to nie wiadomo czy zrywać bo może pryskane w tym roku zasiałam ale przez wilgoć słabo wygląda ale może chociaż raz na zupkę zbiorę
IwonaDD 17.06.2013 17:55
zupka z mojego dzieciństwa :)
Megg 17.06.2013 17:11
pyszna taka zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak