Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z jajkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości wieprzowe 0,5 kg
masło 1 łyżka
szczaw 1,5 garści
śmietana 170 ml
mąka 1 łyżka
sól i pieprz
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z jajkiem

Kroki postępowania

1
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, ugotować.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
Krok 1 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
2
Szczaw przebrać, odciąć twarde ogonki , umyć, opłukać, pokroić.
Krok 2 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
3
Na patelni rozpuścić masło, dodać szczaw, przesmażyć.
Krok 3 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
4
Wywar z kości przecedzić na sicie, do wywaru dodać szczaw, przyprawy, gotować.
Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do wywaru, zagotować. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Krok 4 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 17.06.2013 08:15
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak