Zupa szczawiowa do ziemniaków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Szczaw myjemy i kroimy.Wrzucamy do mniejszego garnka,dodajemy masło i dusimy aż szczaw zacznie się rozpadać. W garnku gotujemy wodę ja miałam rosół i przekładamy uduszony szczaw do zupy. Dodajemy pokrojoną marchew i przyprawy.Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

zupa

  • szczaw

    2 garście
  • masło

    1 łyżka
  • marchew

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • ziele angielskie

    2 ziarna
  • śmietana kremówka

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • rosół

    2 litry
  • jajka ugotowane na twardo

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Smaczna zielonkawa zupa z kwaskowym smaczkiem. Przez mamę podawana do ubitych ziemniaków okraszonych oczywiście skwarkami z cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat