Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw mielony Smak 1 szt.
skrzydełka kurczaka 1 szt.
marchew 1 szt.
por 1/4 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
pietruszka 1 szt.
śmietana słodka 1/2 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
jajko ugotowane na twardo 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Skrzydełko zalać zimną wodą- około 3 szklanki. Gotować na małym ogniu. Sitkiem zdejmować pianę. Po około 40 minutach dodać obraną marchewkę, pietruszkę, por (może być zielona część), ząbek czosnku. Dalej gotować około 30 minut. Dodać szczaw i gotować około 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, jeżeli jest zbyt kwaśne. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Podawać z pokrojonym jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 11.07.2013 07:43
napewno pyszna zupka
JOANNA16 04.07.2013 09:09
pycha, lubię taką
adelajda 30.04.2013 22:05
Już nie długo będzie można gotować taką zupkę ze świeżego szczawiu
Mysiunia 30.04.2013 21:50
dość długo gotujesz szczaw w zupie, osobiście uważam, że 4-5 minut wystarczy :) zupka pyszna :)
Gracer 30.04.2013 19:25
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak