Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Obowiązkowa zupa ze świeżego szczawiu, słoikowy już nie jest tak smaczny. Dlatego będąc na łące, troszkę nazbieraliśmy i powstało przepyszne danie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i śmietany.

Składniki:

szczaw 5 garści
marchew młoda 4 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
masło 82% 1 łyżka
rosół drobiowy 1.5 litra
śmietana 18% 4 łyżki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Marchewki kroimy w ulubione kształty.
Ziemniaki w kostkę.
Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości.
Szczaw płuczemy, osuszamy. Podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 19.05.2019 05:38
Wypasiona zupa.Idę na szczaw jak przestanie padać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak