Zupa serowa z pulpecikami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zarówno zupy jak i ser uwielbiamy wszyscy, stąd zupa serowa. Z dodatkiem małych, wieprzowych pulpecików zaspokoi nawet duży głód. Sama zupa jest delikatna i przyjemnie serowa, zaś pulpeciki, dzięki cebuli z czosnkiem, charakterne w smaku.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • bulion warzywny

    2 litry
  • serek śmietankowy naturalny

    200 g
  • ser żółty gouda tarty

    300 g
  • sól

    2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 łyżeczki

Pulpeciki:

  • łopatka wieprzowa

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • jajko

    1 łyżka
  • kajzerka

    1 sztuka
  • tarta bułka

    4 łyżki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • makaron nitki

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pulpeciki: Cebulę i czosnek siekamy drobno, szklimy na rozgrzanym maśle, bułkę odsączamy z mleka. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, kajzerkę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Wyrabiamy dłońmi masę, z której formujemy malutkie pulpeciki.

2. Zupa: W garnku podgrzewamy wywar warzywny, dodajemy porcjami sery, podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem.

3. Zmniejszamy gaz do minimum, do garnka wkładamy pulpeciki. Gotujemy kolejne 10 min.

4. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaronem nitki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat