Zupa rybna.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • woda

    2 l
  • szczupak

    40 dag, lub. np. karp
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

Dodatki

  • makaron

  • groszek ptysiowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa rybna.*. foto
Przygotować wszystkie składniki. Do świątecznej zupy doskonale nada się karp lub szczupak.
Krok 2 - Zupa rybna.*. foto
Z ryby i włoszczyzny z dodatkiem liście laurowego i ziela angielskiego przygotować wywar. Gotowy przecedzić a zawartość – rybę i warzywa pokroić na małe kawałki i odłożyć na bok do miseczki.
Krok 3 - Zupa rybna.*. foto
Gotowy wywar zaprawić mąką połączoną ze śmietaną i odrobiną ciepłego wywaru.
Krok 4 - Zupa rybna.*. foto
Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 5 - Zupa rybna.*. foto
Podawać w kokilkach do których wkładamy wcześniej pokrojoną rybę i warzywa. Gotową zupę można wzbogacić domowym makaronem łazankami lub groszkiem ptysiowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 04.01.2015 07:26
Muszę koniecznie wypróbować przepis :)
syletita 16.12.2014 12:11
Zapewne przepyszna. My robimy nieco inaczej :)
aginaa 13.12.2014 19:51
pyszna zupka
norweska20 05.12.2014 23:10
z takich składników chętnie bym zjadła zupkę
Skotka 05.12.2014 22:02
Musi być pyszna:)
Czarnula666 05.12.2014 21:38
Mój mąż robi przepyszną. Napisze przepis jak ugotuje znowu :)
Kuchnia Marty 05.12.2014 19:19
Bardzo apetycznie wygląda! Uwielbiam zupy rybne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat