Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z borowików, DS XX odc. 20
Zupa borowikowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, który podkreśla tu szafran oraz klasyka gatunku: ziele angielskie i liść laurowy. Może Wam się wydawać, że zupa grzybowa, w tym borowikowa, nie może niczym zaskoczyć. Ten przepis na pewno zmieni Wasze podejście do tematu!
Przepis krok po kroku na zupę borowikową
Borowiki namocz w 200ml letniej wody. Szafran zalewamy gorącym winem – odstawiamy do zaparzenia. Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki. Mocno rozgrzewamy patelnię. Wlewamy olej. Partiami wrzucamy pieczarki i podsmażamy. Przyprawiamy solą. Wyłączamy podgrzewanie, a następnie dokładamy masło i mieszamy.
Borowiki namocz w 200ml letniej wody. Szafran zalewamy gorącym winem – odstawiamy do zaparzenia. Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki. Mocno rozgrzewamy patelnię. Wlewamy olej. Partiami wrzucamy pieczarki i podsmażamy. Przyprawiamy solą. Wyłączamy podgrzewanie, a następnie dokładamy masło i mieszamy.
Do zupy dodajemy serek śmietankowy naturalny i mieszamy do rozpuszczenia serka. Siekamy koperek i wsypujemy.