Zupa postna z rukolą

Zupa postna z rukolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jabłka

    0,5 kg
  • rukola

    50 g
  • masło

    4 łyzki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • wywar warzywny

    4 szklanki
  • cebula dymka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Jedno jabłko zostawiamy, pozostałe obieramy i i kroimy w kostkę. Szklankę ziemniaków wkładamy do garnka, zalewamy szklanką wywaru, zagotowujemy i gotujemy do miękkości.. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pozostałe ziemniaki i mieszając smażymy na silnym ogniu 3-4 minuty. Wlewamy gorący wywar, dodajemy pokrojone jabłka, ziele angielskie, sok z cytryny i połowę rukoli. Gotujemy ok 25 min. Gdy ziemniaki będą miękkie, lekko studzimy i miksujemy. Pozostałe jabłko obieramy i kroimy w kostkę, rukolę w paski i razem z ziemniakami wcześniej ugotowanymi- dodajemy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem.
Dużo zachodu, ale warto :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cris04

23.09.2012 22:35
Nigdy nie słyszałam o takiej zupie....ciekawa

cris04

23.09.2012 22:35
Nigdy nie słyszałam o takiej zupie....ciekawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat