Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa porowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

por (biała część) 3-4 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 100 ml
bulion drobiowy 1,5 litr
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
masło klarowane 2 łyżki
ziemniaki 4-5 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa porowa

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i opłukać.
Krok 1 - Zupa porowa foto
2
Pokroić w kostkę i zalać wodą, dodać soli i ugotować.
Krok 2 - Zupa porowa foto
3
Pory umyć, odkroić część białą i pokroić w krążki. Włożyć masło na patelnię, podsmażyć około 5-7 minut.
Krok 3 - Zupa porowa foto
4
Z ugotowanego bulionu wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 4 - Zupa porowa foto
5
Włożyć przysmażone pory do bulionu, zagotować chwilę, posolić i zmiksować.
Dodać śmietankę.
Krok 5 - Zupa porowa foto
6
Na końcu dodać ugotowaną kostkę z ziemniaków. Przyprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową. Nalewać na talerze i posypać natką pietruszki.
Krok 6 - Zupa porowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 23.01.2017 10:26
fajna zupka
Wacław 19.01.2017 10:43
lubie takie zupki :-)
Konczi 18.01.2017 16:51
Uwielbiam zupę porową - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak