Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowo - paprykowa z kluskami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Aromatyczna, gęsta, pożywna zupa z kluskami z kaszy manny. Bardzo szybka w przygotowaniu na bazie rosołu z poprzedniego dnia.

Składniki:

Zupa:

rosół drobiowy 1 litr
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
papryka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki

Kluski do zupy:

kasza manna 0.5 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 82% 1 duża łyż.
śmietana 3 duże łyż.
sól 1 szczypta
zielenina 1 duża łyż.

Porada

Jeżeli mamy czysty rosół bez warzyw, to marchew, pietruszkę i kawałek selera dodajemy do zupy po uprzednim podsmażeniu na oleju.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowo - paprykowa z kluskami

Zupa:
Rosół z poprzedniego dnia razem z warzywami (marchew, pietruszka, seler) podgrzewamy, dodajemy pomidory z puszki, umytą i drobno pokrojoną czerwoną paprykę i gotujemy. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy do zupy, doprawiamy ją solą, pieprzem i mieloną papryką i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu zupę miksujemy.
Kluski:
Masło ucieramy z jajkiem, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i małą łyżeczką moczoną we wrzątku nakładamy kluski. Po wypłynięciu gotujemy kilka minut, a następnie odcedzamy i podajemy z gorącą zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak