Zupa pomidorowo - paprykowa z kluskami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Aromatyczna, gęsta, pożywna zupa z kluskami z kaszy manny. Bardzo szybka w przygotowaniu na bazie rosołu z poprzedniego dnia.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • rosół drobiowy

    1 litr
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • papryka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki

Kluski do zupy:

  • kasza manna

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 duża łyż.
  • śmietana

    3 duże łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • zielenina

    1 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zupa:
Rosół z poprzedniego dnia razem z warzywami (marchew, pietruszka, seler) podgrzewamy, dodajemy pomidory z puszki, umytą i drobno pokrojoną czerwoną paprykę i gotujemy. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy do zupy, doprawiamy ją solą, pieprzem i mieloną papryką i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu zupę miksujemy.
Kluski:
Masło ucieramy z jajkiem, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i małą łyżeczką moczoną we wrzątku nakładamy kluski. Po wypłynięciu gotujemy kilka minut, a następnie odcedzamy i podajemy z gorącą zupą.

ben-ka
Jeżeli mamy czysty rosół bez warzyw, to marchew, pietruszkę i kawałek selera dodajemy do zupy po uprzednim podsmażeniu na oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat