Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bulion 1,5 l
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler kawałek
pomidory bez skóry 250 ml - zmiksowane
śmietana słodka 150 ml
sól i pieprz
por kawałek
cebula 1 szt mała

kluski

jajko 3 szt duże
mąka pszenna 8-9 łyżek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Bulion przelewamy do garnka, dodajemy pokrojone w dużą kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz dodajemy porę i cebulę. Gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy pomidory zmiksowane na gęsty krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W misce mieszamy jajka ze szczyptą soli i mąką (powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej gładkiej śmietany). Kiedy zupa jest zagotowana wlewamy ciasto na kluski odcinając widelcem. Zagotowujemy, zalewamy śmietaną i podgotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.08.2015 11:03
bardzo lubię taką zupkę
Wacław 05.07.2015 12:58
ciekawy pomysł na pomidorową
Aannkaa82 04.07.2015 18:48
Uwielbiam pomidorowa z lanymi kliseczkami. Tylko z takimi cieniutkimi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak