Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka 3 sztuki
marchew 2 sztuki
seler nać 2 łyżki
ziele angielskie 5-6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
sól do smaku
mąka 1 łyżka
mleko 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa

1. Myjemy mięso i wkładamy do garnka napełnionego wodą.
2. Do momentu zagotowania zbieramy szumowiny.
3. W między czasie obieramy marchewkę i ścieramy na dużych oczkach na tarce.
4. Po zagotowaniu się wywaru, dodajemy warzywa, ziele angielskie oraz liść laurowy.
5. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
6. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i mieszając od czasu do czasu, gotujemy przez około 5 minut.
7. Przygotowujemy zawiesinę w celu zagęszczenia zupy z mąki (1 łyżka) i mleka (1/3 szklanki).
8. Zawiesinę wlewamy do zupy i intensywnie mieszamy.

Zupę można podawać z ugotowanym makaronem, albo ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZielonyPokoik 28.04.2013 13:00
EWA MSEWSKA: dzięki, za zwrócenie uwagi na ten przecier pomidorowy.
Ewa104 28.04.2013 12:52
Czy w składnikach na pewno miał być przecier pomidorowy a nie koncentrat? Bo jeśli przecier to chyba troszkę mało na zupę.Ale liści laurowych za to jak dla mnie dużo za dużo.
IwonaDD 28.04.2013 09:16
pomidorówka najlepsza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak