Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa
Kroki postępowania
Zagniatam ciasto - jeśli czujemy, że ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę zimnej wody. Suchość zależy od wielkości jajek, jeśli są zbyt małe jajka to dodaj wody.
Ciasto wyrabiałam aby było zwarte i sprężyste. Ciasto dzielimy na 2 części. Najlepiej pozostawić na 15 minut aby odpoczęło.
Rozwałkuj ciasto podsypując mąką jeśli będzie się kleić do blatu.
Przetnij na równe paski nasze ciasto i posyp mąką.
Następnie poskładaj jeden pasek na drugim upewniając się czy są podsypane mąką, aby nam się nie skleiły.
Cieniutko kroimy nasz makaron na paseczki. Podczas krojenia nasze niteczki roztrząsamy aby nam się nie skleiły.
Wodę zagotuj, wsyp sól i 2 łyżki oleju.
Makaron gotujemy aż do wypłynięcia i pozostawiamy na małym gazie około 3 minut.Przelewamy na sitko.