Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

wywar z kurczaka 2 litry
pomidory krojone z puszki 1 puszka
przecier pomidorowy 100 gram

do zagęszczenia

mąka pszenna 1 łyżka
woda zimna 100 ml

makaron domowy

mąka pszenna 4 szklanki
jajko 2 duże sztuki
sól 0,5 łyżeczki
woda 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa

Kroki postępowania

1
Wywar rosołowy zagotuj.
Krok 1 - Zupa pomidorowa  foto
2
Dodaj do rosołu przecier pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki
Krok 2 - Zupa pomidorowa  foto
3
Pogotuj około 5 minut.
Krok 3 - Zupa pomidorowa  foto
4
Jeśli lubisz gęstą zupę pomidorowa zaciągnij ja zimną wodą wymieszaną z mąką i wlej do gotującej zupy. Zmieni kolor na pomarańczowy i będzie gęściejsza, ale smak pozostanie taki sam.
Krok 4 - Zupa pomidorowa  foto
5
Mąkę przesiałam, dodałam sól, wbiłam dwa całe jajka. Jeśli chcemy aby makaron był bardziej żółty dodaj troszkę kurkumy do maki.
Zagniatam ciasto - jeśli czujemy, że ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę zimnej wody. Suchość zależy od wielkości jajek, jeśli są zbyt małe jajka to dodaj wody.
Ciasto wyrabiałam aby było zwarte i sprężyste. Ciasto dzielimy na 2 części. Najlepiej pozostawić na 15 minut aby odpoczęło.
Rozwałkuj ciasto podsypując mąką jeśli będzie się kleić do blatu.
Przetnij na równe paski nasze ciasto i posyp mąką.
Następnie poskładaj jeden pasek na drugim upewniając się czy są podsypane mąką, aby nam się nie skleiły.
Cieniutko kroimy nasz makaron na paseczki. Podczas krojenia nasze niteczki roztrząsamy aby nam się nie skleiły.
Wodę zagotuj, wsyp sól i 2 łyżki oleju.
Makaron gotujemy aż do wypłynięcia i pozostawiamy na małym gazie około 3 minut.Przelewamy na sitko.
Krok 5 - Zupa pomidorowa  foto
6
Do bulionówki lub na talerz wyłóż makaron, obierz mięsko i dodaj pokrojona marchewkę. Nalej zupę pomidorową.
Krok 6 - Zupa pomidorowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.09.2014 22:15
smaczna zupka...ja z kolei całą włoszczyznę drobno rozdrabniam w rozdrabniaczu i też wszystko zjedzą bez wybierania..
Zdzisław 11.09.2014 22:14
dla mnie smaczna zupa ugotowana
Wacław 11.09.2014 09:39
ładne kolorki,pycha zupa
Marta Ryżek-Kalkowska 10.09.2014 20:43
Dziękuję :) ja tak przemycam marcheweczki moje Urszulce, bo zwykłej nie zje a jak jej powycinam to zjada :)
Czyki 10.09.2014 20:03
Bardzo smaczne, super wyglądają marcheweczki, takie zębatki :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak