Doradca Smaku VI: Wytrawna jaglanka z kurczakiem, odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Wytrawna jaglanka z kurczakiem, odc. 35

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bulion

  • woda

    2 l
  • udka z kurczaka

    2 szt
  • pęczek włoszczyzny

  • natka pietruszki Prymat

  • koper świeży

  • cebula opalona na ogniu

    1 szt
  • rosół z kury Kucharek

Składniki

  • kasza jaglana

    250 g
  • cebula

    1
  • olej do smażenia

  • seler korzeń

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • Pomidory krojone z puszki

    1
  • masło

    1 łyżka
  • cebula perłowa Smak

  • koperek suszony

  • Lubczyk suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Wytrawna jaglanka z kurczakiem, odc. 35 foto
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy mocny, esencjonalny rosół – mięso oraz włoszczyznę wkładamy do garnka z wodą, dodajemy 1 kostkę rosołu z kury. Gotujemy ok. 40-50 minut (aż warzywa i mięso będą miękkie) .
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Wytrawna jaglanka z kurczakiem, odc. 35 foto
Kiedy rosół się gotuje, zaczynamy kroić warzywa. Cebulę, paprykę oraz seler kroimy w małą kostkę. Tak pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i przesmażamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Wytrawna jaglanka z kurczakiem, odc. 35 foto
Na patelnię dodajemy surową kaszę jaglaną. Dolewamy około 6 chochli rosołu (jeśli kasza nie jest wystarczająco miękka, a rosół odparował można dolać dodatkowe kilka chochli). Kaszę doprawiamy lubczykiem. Mieszamy i chwilę dusimy. Ugotowane udka z kurczaka wyciągamy z garnka, żeby przestygły. Na patelnie dodajemy pomidory z puszki i czekamy aż woda odparuje. Następnie dodajemy cebulkę perłową odcedzoną uprzednio z zalewy. Udka obieramy ze skórki i kroimy w większe kawałki, dokładamy na patelnię. Doprawiamy koprem suszonym oraz 1 łyżką masła do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat