Zupa podwójnie grzybowa

Zupa podwójnie grzybowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 duże ząbki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • masło

    1 łyżka
  • pieczarki

    25 dkg
  • grzyby leśne

    60 dkg
  • bulion warzywny

    5 szklanek
  • liście pora

    3 sztuki
  • liście selera

    3 sztuki
  • śmietana kremówka

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    1 czubata łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa podwójnie grzybowa foto
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek).
Krok 2 - Zupa podwójnie grzybowa foto
W garnku rozgrzać trochę oleju i masło.
Krok 3 - Zupa podwójnie grzybowa foto
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, czosnek i papryczkę, zeszklić je.
Krok 4 - Zupa podwójnie grzybowa foto
Pieczarki pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka.
Krok 5 - Zupa podwójnie grzybowa foto
Grzyby leśne (użyłam różnych rodzajów koźlarzy) oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, wrzucić do garnka. Wszystko wymieszać i usmażyć.
Krok 6 - Zupa podwójnie grzybowa foto
Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, wlać do nich bulion, dodać umyte liście pora i selera, zagotować.
Krok 7 - Zupa podwójnie grzybowa foto
Mąkę wymieszać ze śmietaną i 1/4 szklanki zimnej wody.
Krok 8 - Zupa podwójnie grzybowa foto
Do śmietany wlać 1-2 chochle zupy, dokładnie wymieszać.
Krok 9 - Zupa podwójnie grzybowa foto
Śmietanę z mąką dodać do zupy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Krok 10 - Zupa podwójnie grzybowa foto
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 26.06.2013 16:17
Lubię taką zupkę :)
jozefinach 24.09.2012 09:30
Mniam, mniam. Tylko żeby grzyby chciały rosnąć.
ziutula 22.09.2012 12:21
a dzisiaj chłodno i zupa rozgrzeje na pewno...
biatriss 22.09.2012 12:04
wyglada nieźle
Beatris 22.09.2012 11:37
No właśnie nie. Tylko lekko "podkręciła" smak zupy.
Henryka2 22.09.2012 11:34
Pyszny przepis, tylko czy papryczka chili nie zdominuje smmaku grzybów?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat