Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa podwójnie grzybowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 3 duże ząbki
papryczka chili 1 sztuka
olej do smażenia
masło 1 łyżka
pieczarki 25 dkg
grzyby leśne 60 dkg
bulion warzywny 5 szklanek
liście pora 3 sztuki
liście selera 3 sztuki
śmietana kremówka 5 łyżek
mąka pszenna 1 czubata łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa podwójnie grzybowa

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek).
Krok 1 - Zupa podwójnie grzybowa foto
2
W garnku rozgrzać trochę oleju i masło.
Krok 2 - Zupa podwójnie grzybowa foto
3
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, czosnek i papryczkę, zeszklić je.
Krok 3 - Zupa podwójnie grzybowa foto
4
Pieczarki pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka.
Krok 4 - Zupa podwójnie grzybowa foto
5
Grzyby leśne (użyłam różnych rodzajów koźlarzy) oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, wrzucić do garnka. Wszystko wymieszać i usmażyć.
Krok 5 - Zupa podwójnie grzybowa foto
6
Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, wlać do nich bulion, dodać umyte liście pora i selera, zagotować.
Krok 6 - Zupa podwójnie grzybowa foto
7
Mąkę wymieszać ze śmietaną i 1/4 szklanki zimnej wody.
Krok 7 - Zupa podwójnie grzybowa foto
8
Do śmietany wlać 1-2 chochle zupy, dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Zupa podwójnie grzybowa foto
9
Śmietanę z mąką dodać do zupy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Krok 9 - Zupa podwójnie grzybowa foto
10
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 10 - Zupa podwójnie grzybowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 26.06.2013 16:17
Lubię taką zupkę :)
jozefinach 24.09.2012 09:30
Mniam, mniam. Tylko żeby grzyby chciały rosnąć.
ziutula
ziutula 22.09.2012 12:21
a dzisiaj chłodno i zupa rozgrzeje na pewno...
biatriss 22.09.2012 12:04
wyglada nieźle
Beatris 22.09.2012 11:37
No właśnie nie. Tylko lekko "podkręciła" smak zupy.
Henryka2 22.09.2012 11:34
Pyszny przepis, tylko czy papryczka chili nie zdominuje smmaku grzybów?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak