Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowo-warzywna

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1/2 dużej sztuki
olej do smażenia
pieczarki 40 dkg
marchewki 2 średnie sztuki
por ok. 10 cm kawałek
seler korzeniowy ok. 50 g
mięso mielone wieprzowe 40 dkg
ziemniaki 1/2 kg
bulion drobiowy lub wieprzowy 2 l
śmietana kremówka 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 czubata łyżka
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowo-warzywna

Kroki postępowania

1
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 1 - Zupa pieczarkowo-warzywna foto
2
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. Smażyć razem kilka minut.
Krok 2 - Zupa pieczarkowo-warzywna foto
3
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić.
Krok 3 - Zupa pieczarkowo-warzywna foto
4
Do grzybów z cebulą dodać marchewkę, por, seler, pieprz i mięso mielone. Smażyć dalej, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Podczas mieszania mięso rozdzielać łyżką, żeby nie zbiło się w jeden klops.
Krok 4 - Zupa pieczarkowo-warzywna foto
5
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do garnka. Wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 5 - Zupa pieczarkowo-warzywna foto
6
Śmietanę dokładnie rozmieszać z pół szklanki zimnej wody i mąką.
Krok 6 - Zupa pieczarkowo-warzywna foto
7
Zagęścić nią zupę, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Krok 7 - Zupa pieczarkowo-warzywna foto
8
W razie potrzeby zupę doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Krok 8 - Zupa pieczarkowo-warzywna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak