Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 0,5 kg pieczarek

  • średnia marchewka

  • mała pietruszka

  • 1/4 z średniej wielkości selera

  • ok. 20 cm pora

  • 1/3 kostki masła

  • 4,5 ziemniaków

  • śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), rozpuścić 1/3 kostki masła na patelni, wrzucić włoszczyznę i lekko poddusić, dodać również por w całości, posolić do smaku, a na końcu wrzucić drobno pokrojone pieczarki - najlepiej w paski - (mieszać od czasu do czasu i uważać, żeby się nie rozpadły), kiedy włoszczyzna z pieczarkami będą już wystarczająco przysmażone całość wrzucić do 3/4 garnka z kostkę rosołową (może być warzywna, grzybowa lub z kury) albo wywarem z rosołu (wołowy raczej odpada), następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować na małym ogniu, por wyrzucamy z garnka, zupę doprawiamy do smaku (pieprz, sól). Na koniec zupę pieczarkową można zagęścić śmietaną, wodą z mąką lub 3 dużymi łyżkami drobnej kaszki (rzecz gustu), można także posypać świeżą natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Paweł29

29.08.2010 13:27
Można przyozdobić kulkami takimi jak na zdjęciach.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat