Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca

odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    1 szt.
  • parmezan

    80 g
  • masło

    60 g
  • cytryna

    1 szt.
  • śmietana

    100 ml
  • zioła prowansalskie

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
Do dużej ilości osolonej bardzo gorącej wody wkładamy brokuła na 3-5 minut (zależnie od wielkości). Staramy się ugotować go al dente.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kawałek zostawiamy. Następnie wszystko posypujemy startym parmezanem.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
Przygotowujemy sok z cytryny wyciskając ją.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
Kawałki brokuła wyjmujemy z wody i odsączamy na papierowym ręczniku. Odcinamy grube łodygi. Gorące warzywo wykładamy do formy żaroodpornej i doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem. Całość posypujemy obficie startym parmezanem.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Następnie brokuły polewamy odrobiną śmietany. Na wierzchu układamy kilka kawałków masła. Naczynie z brokułami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na 3-4 minuty.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i brokuły są gotowe do podania!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat