Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brokuł
1 szt.
parmezan
80 g
masło
60 g
cytryna
1 szt.
śmietana
100 ml
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca

Kroki postępowania

1
Do dużej ilości osolonej bardzo gorącej wody wkładamy brokuła na 3-5 minut (zależnie od wielkości). Staramy się ugotować go al dente.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
2
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kawałek zostawiamy. Następnie wszystko posypujemy startym parmezanem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
3
Przygotowujemy sok z cytryny wyciskając ją.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
4
Kawałki brokuła wyjmujemy z wody i odsączamy na papierowym ręczniku. Odcinamy grube łodygi. Gorące warzywo wykładamy do formy żaroodpornej i doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem. Całość posypujemy obficie startym parmezanem.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
5
Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Następnie brokuły polewamy odrobiną śmietany. Na wierzchu układamy kilka kawałków masła. Naczynie z brokułami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na 3-4 minuty.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto
6
Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i brokuły są gotowe do podania!
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 30: Brokuły z pieca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak